La Fira de l’Oli oficialitza el seu vincle amb la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès
La Fira de l’Oli d’Oliva Verge Extra Catalunya de les Borges Blanques ja està agermanada amb la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès, una cita històrica dins el calendari firal català que promou la varietat autòctona del gall i els vins de la DO Penedès, i que el passat desembre va celebrar la seva 360 edició.
L’Espai Gastronòmic del Pavelló de l’Oli ha servit aquest matí d’escenari per oficialitzar l’acte d’agermanament que servirà per vincular els dos certàmens, trobar sinergies i punts en comú, com el fet de ser part del patrimoni gastronòmic català. L’agermanament permetrà treballar conjuntament en diversos projectes futurs, intercanviar informació i, fins i tot, col·laborar en iniciatives comunes.
El Regidor de Promoció Econòmica i Comerç de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Miquel Medialdea, ha volgut afegir a més que l’agermanament entre les dues fires “simbolitza un compromís amb els valors de la tradició, la sostenibilitat i el territori”. “Celebrem el millor que fem a les nostres vil·les i junts enfortim els vincles entre territoris germans”, ha afegit Medialdea.
Per la seva part, l’Alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran, ha explicat que l’agermanament “permet posar en coneixement les nostres vulnerabilitats i fortaleses” i entre aquestes últimes, ha destacat “la capacitat de Vilafranca del Pendès d’apostar-ho tot pel seu producte”. De fet, Farran ha recordat que allí hi ha la seu de l’Institut Català del Vi, en clara referència a la voluntat de les Borges Blanques d’acollir el futur Institut Català de l’Oli.
L’acte institucional ha culminat amb un xoucooking a càrrec d’Oriol Llavina, del restaurant El Cigró d’Or de Vilafranca del Panedès, que ha cuinat un gall amb oli d’oliva verge extra i ho ha acompanyat amb una degustació de vi DO Penedès.
Precisament, el Director de la DO Penedès, Francesc Olivella, que ha estat present a l’acte, ha volgut recordar que amb motiu del nomenament enguany de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia “hem d’aprofitar per col·laborar en les diferents estratègies que tenim”.
Cal recordar que responsables de la Fira de l’Oli, l’alcalde de les Borges Josep Farran i el regidor de Promoció Econòmica Xavier Bueno, ja van visitar el passat 18 desembre Vilafranca del Penedès, on van ser rebuts a l’Ajuntament per l’alcalde Francisco Romero i la regidora de Turisme, Gemma Romeu, i van assistir al pregó de la 360a Fira del Gall, que es va celebrar al Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya.
Quatre dies després, la Fira de l’Oli va participar en el certamen vilafranquí amb un estand propi a la plaça de la Gastrobotiga, des d’on es van poder oferir tastos d’oli d’oliva verge extra i donar a conèixer la cita firal de les Garrigues.
La voluntat de la Fira de l’Oli d’agermanar-se amb altres certàmens catalans va començar l’any passat amb la voluntat d’obrir-se a altres esdeveniments de la geografia catalana i construir ponts per millorar l’oferta firal. A l’edició passada, la Fira de l’Oli va agermanar-se amb FiraReus.