El certamen s’agermanarà amb la Fundació Alicia, comptarà amb xefs de prestigi com els germans Torres, Carles Gaig i Carme Ruscalleda, i produirà oli verge extra en directe

El saló Victor Siurana de l’edifici del Campus del Rectorat de la Universitat de Lleida (UdL) ha acollit aquest dijous, 20 de desembre, la presentació de la 56a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, prevista a les Borges Blanques els dies 18, 19 i 20 de gener del 2019 i la qual ja fa uns dies que ha arribat al 100% d’ocupació, amb 91 expositors preinscrits, i una seixantena de paradistes.

Segons ha anunciat l’alcalde borgenc, Enric Mir, en concret, la fira comptarà amb 14 productors de proximitat a la carpa, 31 d’oleícoles al Pavelló de l’Oli, 38 al Pavelló Comercial, i 8 a la zona exterior, i una seixantena de paradetes d’artesania i alimentació a l’exterior del recinte firal.

L’acte de presentació ha comptat, entre altres, amb les intervencions de Ferran Badia, vicerector de Planificació, innovació i empresa de la UdL; Joan Queralt, regidor de l’Hàbitat Rural i la Sostenibilitat; i Joan Busqueta, director del Departament d’Història de la UdL, que ha parlat sobre la importància històrica de l’Oli d’Oliva.

Per la seva banda, el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Isidre Gavín, i la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló també han coincidit en destacar la importància de la fira i el seu ressò a nivell de país.

El programa

Al seu torn, Enric Mir ha explicat part del programa d’aquesta 56a edició, que  manté els actes tradicionals com els 3 tombs, les visites guiades als elements turístics de la comarca, l’experiència garriguenca d’anar al tros a collir olives, a banda de les demostracions i tallers culinaris.

Així mateix, Mir també ha anunciat algunes de les novetats d’aquesta edició, com és que per primera vegada, la Fira de l’Oli comptarà amb un molí portàtil on es podrà molturar olives per fer oli d’oliva verga extra en directe i davant de tothom.

Xefs de renom

L’alcalde de les Borges també ha donat a conèixer quines seran les cares culinàries conegudes i els xefs de renom que han confirmat l’assistència a la Fira. A banda dels cuiners de referència al territori com Xavier Benet, de l’Hostal Benet; Lluís Bonillo, de l’Aula Gastronòmica de Lleida; el pastisser Josep Ramon Cases, de la pastisseria Sucre i Disseny d’Alcarràs; o el mediàtic Rafa Antonin, conegut a Instagram com a rafuel55; la 56a Fira comptarà amb la presència dels germans Torres, que acaben de ser reconeguts amb dos estrelles Michellin al seu nou restaurant Cocina Hermanos Torres; en Carles Gaig, que compta amb estrella Michellin i, la reconegudíssima i popular Carme Ruscalleda.

Agermanament de luxe

Una altra de les novetats que s’ha donat a conèixer aquest vespre a Lleida ha estat l’agermanament que de la Fira de l’Oli amb la Fundació Alícia, creada l’any 2003 de la mà del xef i copropietari del restaurant El Bulli, Ferran Adrià, i del cardiòleg Valentí Fuster i uns dels màxims exponents del sector agroalimentari a nivell internacional. 

L’acte ha estat amenitzat amb les cançons de Meritxell Gené, cantautora establerta a les Garrigues i en acabar els parlaments s’ha realitzat una degustació d’olis i productes típics de la comarca.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>