Alumnes del cicle de Pedra Natural de l’Institut Mollerussa restauren una cabana de volta a les Garrigues

Aquest dimarts, 7 de maig, s’ha presentat oficialment la restauració de la cabana de volta realitzada pels alumnes del cicle formatiu de grau mitjà de Pedra Natural de l’Institut Mollerussa, a la partida dels Assèguils del municipi de Tarrés. Es tracta d’una iniciativa impulsada pel Consell Comarcal de les Garrigues -amb la col·laboració dels consells comarcals del Segrià, l’Urgell i el Pla d’Urgell- dins el projecte innovador i experimental del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) “La pedra com un recurs territorial generador d’activitat econòmica i ocupació”. L’acte ha comptat amb la presència del president del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas, el responsable del Departament d’Indústries Extractives de l’IES Mollerussa, Ernest Villaró, així com els alumnes del cicle de Pedra Natural, autors de les obres de rehabilitació.

Aquest projecte del SOC té la durada d’un any i entre els objectius del mateix hi ha l’establiment de ponts entre el teixit productiu vinculat a la pedra i els recursos formatius locals. És en aquest marc de col·laboració amb l’Institut Mollerussa, com a centre on s’imparteix un cicle de grau mitjà per formar Tècnics/es en Pedra Natural (és l’únic cicle d’aquest tipus que s’imparteix a tot Catalunya), que s’ha plantejat la possibilitat d’aplicar els coneixements que adquireixen els alumnes del cicle en la restauració d’un element patrimonial tan característic, a la comarca de les Garrigues, com és una cabana de volta feta amb la tècnica de pedra seca. Cal recordar que a finals de l’any passat “l’art i la tècnica de la pedra seca” van ser incloses en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial per la Unesco. 

L’experiència ha servit per donar visibilitat pràctica de la formació que reben els alumnes i per mostrar una de les possibles sortides professionals dels joves en l’àmbit de la construcció i concretament en la restauració del patrimoni de pedra.

Les feines de restauració s’han dut a terme durant els mesos de març i abril. L’acció compta amb el suport de l’Ajuntament de Tarrés (la cabana es troba en aquest terme municipal) i la complicitat del propietari de la cabana, Pere Palau.

Dins el mateix projecte, també aquest dimarts i el pròxim 20 de maig, de 16.00 a 20.30 h, el Consell Comarcal organitza visites de descoberta a empreses del sector de la pedrade les Garrigues i de l’Urgell. La iniciativa també inclou la visita al Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Pedra Natural que s’imparteix a l’Institut Mollerussa. 

Categoria: Comarca

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>