La consellera Jordà i el conseller Bargalló visiten les Garrigues per conèixer les afectacions del temporal

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, s’ha desplaçat avui acompanyada del conseller d’Educació, Josep Bargalló, a les Garrigues per conèixer de primera mà alguns dels danys que el temporal ha deixat en diverses poblacions de la comarca. Teresa Jordà ha volgut expressar tota la solidaritat amb les famílies afectades pel temporal de dimarts: “Volem estar al costat de la gent, de les famílies afectades. Ahir vam ser a l’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà i avui visitem l’Albi, Vinaixa i Arbeca”.

“L’afectació dels aiguats és extrema i afecta la capacitat productiva de la zona. Les Garrigues és una de les comarques amb un batec important per a l’agricultura”. Així s’ha expressat la consellera després de reunir-se amb l’alcaldessa i els regidors de l’Albi. Ha explicat que de moment és impossible saber amb detall l’abast dels danys ocasionats, però que es treballa de manera coordinada per saber-ne els efectes al més aviat possible. Per accelerar les valoracions, des del Departament d’Agricultura es compta amb el suport del Cos d’Agents Rurals, a través del Grup de Suport Aeri i la Unitat de drons, per acabar de delimitar l’afectació de les finques.

Jordà ha explicat que “les Garrigues és una comarca que viu de l’agricultura, i hem de conjurar-nos tots a retornar la seva capacitat productiva. Volem un país amb comarques, amb pobles vius i on tothom pugui desenvolupar el seu projecte”. Segons la consellera es tracta de tornar la capacitat productiva a les Garrigues i a les zones agrícoles afectades. Des del Govern es donarà de manera conjunta resposta als afectats a través d’un pla coordinat amb les administracions locals i diputacions.

La consellera ha explicat que a Lleida, pendents de saber les afectacions definitives, els aiguats han afectat principalment la comarca de les Garrigues, però també ha afectat alguns municipis del Segrià i del Pla d’Urgell i zones puntuals a la resta de comarques.

Les Garrigues, la comarca de Lleida amb més afectacions

El municipi de les Garrigues més afectat és l’Albi, on el desbordament del riu Gorg ha provocat importants danys en cases particulars i infraestructures municipals. En infraestructures agràries, el principals danys corresponen a camins impracticables i marges de finques. En aquests casos, en finques amb més pendent l’aigua s’ha endut arbres: ametllers, oliveres, principalment. També es veuen danys en les instal·lacions interiors de reg, on en algunes finques se n’ha endut les canonades. Possiblement també estiguin afectats alguns hidrants i  principals de reg de la comunitat de regants de l’Albi. Quant a infraestructures ramaderes, hi ha hagut una granja de vedells també afectada, però en aquest cas no hi havia vedells a la granja. Les actuacions d’ahir es van centrar a arranjar els camins per accedir a les granges per la seva urgència en accedir-hi.

Altres municipis també afectats són Vinaixa, el Vilosell, la Pobla de Cérvoles, Cervià de les Garrigues i altres zones de la comarca on els danys varien en funció de l’aigua caiguda. En el cas de Vinaixa, hi ha hagut afectacions importants en infraestructures municipals. En tots els municipis hi ha molts camins pels quals no s’hi pot passar i també molts marges de pedra de les finques caiguts.

Els municipis situats al llarg del torrent de la Femosa, Arbeca, les Borges Blanques i Juneda, també s’han vist afectats per les inundacions. Les finques més properes al riu s’han vist més afectades per la força de l’aigua. Hi ha constància de finques de pomeres engolides per l’aigua i plantacions de oliveres arrencades. Fora d’aquest torrent, també hi ha molts camins intransitables amb esvorancs o pedres o restes vegetals que fan impossible la circulació. En l’àmbit ramader, hi ha hagut algunes granges a les Borges Blanques i a Arbeca també força afectades, amb parets caigudes i animals morts.

Quant a la collita d’olives, en principi sembla que no es preveu que hi hagi molta afectació. En les finques de secà el perill estava en què la persistència i intensitat de la pluja pogués fer caure les olives, ja que en moltes finques la maduració està molt avançada.

En els municipis de les altres comarques lleidatanes, els principals danys agraris són als camins i els marges de finques. També s’ha de tenir en compte que aquests aiguats endarreriran la sembra del cereal, ja que no es podrà començar fins que els camins estiguin arreglats i sense aigua dins de les finques.

Categoria: Comarca, Política
Etiquetes: ,