Més de 450 persones s’han beneficiat de l’Activa’t a les terres de Lleida, i 4.771 a Catalunya

Durant els 4 anys de pilotatge, 454 persones han participat del projecte Activa’t per la salut mental a Lleida, ja sigui formant part d’alguna de les fases del circuit o de totes elles.

El global de xifres catalanes, han estat 4.771 les persones que s’han pogut beneficiar del projecte a tot Catalunya. A més, el projecte compta amb 133 persones voluntàries (com a dinamitzadores de Grups d’Ajuda Mútua tant de persones amb problemes de salut mental com de familiars ) i el suport de 140 professionals dels serveis de salut.

L’Activa’t té efectes positius en la recuperació de les persones i canvis en la percepció de càrrega de les famílies. La implementació i l’impacte de l’Activa’t per la salut mental ha estat avaluat per IVALUA, entitat l’avaluació de polítiques públiques. És el primer cop que s’avalua a Europa un projecte d’aquestes dimensions de múltiples variables: recuperació personal, càrrega de cura del familiar referent, suport social i, finalment, ús de recursos sanitaris. Això ha permès identificar millores per la implementació del projecte Activa’t.

Els resultats indiquen que la participació a l’Activa’t té efectes positius en la recuperació de les persones amb un diagnòstic de trastorn mental sever, els quals mostren avenços en el seu procés de recuperació.

Pel que fa als familiars participants al programa, tenen una percepció més positiva de l’experiència de cura, tant la seva pròpia com la de la resta de la família. “Moltes famílies ens diuen que els ha canviat la vida, no entenen per què no se’ls havia ofert abans aquest tipus d’iniciatives”.

També s’han avaluat altres parts del circuit, com l’Espai Situa’t, que va ser avaluat per Dep Institut, amb una valoració global dels usuaris d’un 9,2 sobre 10, i destacant aspectes com el treball en xarxa que fa amb altres entitats, l’accessibilitat del servei i facilitat d’ubicació, la proximitat, l’acompanyament de les persones dins el seu entorn, la utilitat de la informació i eines rebudes, entre d’altres.

Donats els resultats positius que es desprenen tant de l’avaluació com del pilotatge de l’Activa’t per la salut mental, actualment es continua amb l’execució del projecte a tots els territoris pilot, mentre s’estudia des dels diferents departaments de la Generalitat la manera d’estendre el programa a tot el territori de Catalunya pròximament.

El projecte Activa’t, a les terres de Lleida, ha estat possible gràcies a la tasca coordinada de l’Associació Salut Mental Ponent, el proveïdor de serveis de salut mental GSS Santa Maria, la Coordinadora Salut Mental Catalunya -Terres de Lleida, la Federació Salut Mental Catalunya i els serveis territorials de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies. Així mateix ha comptat amb el suport de la Diputació de Lleida, l’Obra Social ”la Caixa” i altres finançadors.