L’oli de les Garrigues i el pa s’agermanen

La DOP les Garrigues i el Gremi de Forners de les Terres de Lleida han rubricat amb l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, com a testimoni i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, com a padrí i dins del marc de la 57a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues un agermanament amb el qual es posa en valor “l’ancestral” relació que des de temps immemorials mantenen l’oli i el pa de qualitat i es reivindica de alhora el valor de l’economia circular i el consum de productes de proximitat com a eines de lluita contra l’emergència climàtica.

L’agermanament; rubricat pel conseller Calvet, el president de la DOP les Garrigues, Enric Dalmau, i la presidenta del Gremi de Forners, Pilar Marqués; arriba tot just després de la Cimera Catalana d’Acció Climàtica que es va celebrar divendres 17 a Barcelona i, a la qual, va participar el responsable del Departament de Territori i Sostenibilitat, qui aquest dissabte ha destacat “l’avinentesa” d’un agermanament que, considera, “té molt a veure amb els reptes que planteja l’emergència climàtica”.

Per Calvet, agermanar en un moment com l’actual dos productes “tradicionals i de qualitat” suposa reivindicar unes maneres de fer “pròpies” que “valoritzen” els productes quilòmetre zero i l’economia circular com a eines per incentivar maneres de consumir més sostenibles. “Són maneres de fer les coses que ens ajuden a ser un millor país”, ha indicat el conseller, qui ha tingut també un record per en Josep Rull: “fa dos anys va estar aquí, en aquesta mateixa Fira, en Josep Rull, el conseller de Territori i Sostenibilitat legítim, i ara hi tinc l’honor de continuar aquí amb la seva feina, perquè la Conselleria de Territori i Sostenibilitat té molt a veure amb tot el que en aquesta Fira representa”.

Actualitat nacional

Preguntat per l’actualitat nacional, Calvet ha fet també declaracions sobre els reptes que, en matèria de sostenibilitat i mobilitat afronta el territori de les Garrigues i, així, s’ha referit primer a la connexió de Lleida amb Montblanc mitjançant les vies d’alta capacitat planificades i les que ja existeixen: “la mobilitat està resolta parcialment, però la solució no és tan eficient com necessita el territori. Ara hi ha un govern, un ministre i un secretari d’estat que no estan en funcions i aquest és un dels primers temes que tractaré amb el ministre així que ens veiem”, ha indicat. En matèria de sostenibilitat s’ha referit a la necessitat de donar una resposta a la situació que plantegen al territori les dejeccions ramaderes: “Al 2035, només un 10% dels residus podran anar a abocadors i estem lluny. Calen noves maneres de tractar i ara hi ha un projecte per valoritzar els purins. És un projecte que s’està avaluant des de totes les vessants, també la de la salut. Avui hi havia gent protestant aquí en relació a aquest tema i jo torno a repetir el que els he comentat a ells. Els demano confiança en l’administració i els reitero que, abans de prendre cap decisió, parlarem amb ells”.

Anna recetasfáciles i Caragolada popular solidària en benefici dels damnificats pels aiguats i incendis de 2019

La segona jornada de la 57a edició de la Fira ha estat marcada durant el seu matí per la demostració gastronòmica que la youtuber Anna recetasfáciles ha protagonitzat a l’Espai Gastronòmic i, també, per la presentació dins del mateix marc del Catàleg d’experiències oleturístiques de les Garrigues i el Segrià Sec. A Placeta del Terrall, i desprès de la ballada de sardanes programada a les 12.30 h, la Fecoll ha celebrat amb la col·laboració d’Acudam i un gran èxit de públic la Caragolada Popular en benefici dels damnificats pels aiguats i incendis de 2019.